Wij zijn er voor jou!

Voor sommige leerlingen is de stap naar een middelbare school net een brug te ver. Daarom zijn wij er. Met persoonlijke aandacht en onderwijs op maat zorgen we voor een soepele overgang van basisschool naar middelbare school. Dát is de Tilburgse TussenVoorziening (TTV).

Hoe werkt de TTV?

De TTV draait om structuur, persoonlijke aandacht, communicatie en doelgericht werken. De klassen bestaan uit maximaal vijftien leerlingen. Iedere leerling heeft een eigen mentor. Samen starten ze elke schooldag op en sluiten ze elke dag af. Taal en rekenen krijgen extra aandacht. Daarnaast volgen leerlingen andere vakken, zoals sport en theater. Ook krijgen ze sociale vaardigheidstrainingen, zoals Rots en Water. Er is vakoverstijgende aandacht voor vakken zoals biologie, aardrijkskunde en geschiedenis.

De bedoeling is dat leerlingen na de tijdelijke ondersteuning van maximaal twee jaar in kunnen stromen in het derde jaar van een vmbo-school.

De aanmeldprocedure

Een leerling meldt zich aan bij de vmbo-school naar keuze, de zogenoemde Thuisschool. Vanaf dat moment heeft de Thuisschool zorgplicht. De Thuisschool onderzoekt het leerlingdossier vanuit de warme overdracht van de basisschool. Als de Thuisschool denkt dat tijdelijke ondersteuning nodig is, meldt de Thuisschool met medeweten van de basisschool de leerling aan bij de Tilburgse TussenVoorziening. Basisscholen kunnen leerlingen dus niet direct voor de TTV aanmelden. Dat gebeurt via de toelatingscommissie van de vmbo-school die de leerling heeft gekozen.

De Thuisschool regelt de LWOO-aanvraag. Vervolgens stelt de TTV, met input van en in samenwerking met de Thuisschool het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) op. Daarvoor gebruiken we de overdracht, de intake van de leerling en het onderwijskundig rapport van de bassischool.

Benieuwd naar onze jaarplanning? Bekijk de jaarplanning van de TTV.

Meer weten over de TTV?
Neem contact op met Anke Carels, locatieleider TTV via a.carels@tilburgsetv.nl.

Voor wie is de TTV?

Leerlingen die in aanmerking komen voor de TVV zijn leerlingen die tijdelijke ondersteuning nodig hebben. Ondersteuning die het reguliere voortgezet onderwijs niet kan bieden, bijvoorbeeld omdat leerlingen een meer dan gemiddelde behoefte hebben aan voorspelbaarheid, aandacht en structuur. Deze leerlingen vallen buiten het ASS-arrangement. Leerlingen met een hulpvraag die binnen het autistisch spectrum valt, kunnen terecht bij Mill-Hillcollege of 2College Ruiven.

Voorwaarden voor aanmelding aan de TTV zijn:

  • De leerling heeft een vmbo-b, vmbo-k, vmbo-tl met LWOO-advies.
  • De leerling is gebaat bij extra ondersteuning op sociaal-emotioneel gebied.
  • De leerling heeft tijdelijk behoefte aan werken in een kleine groep.
  • De leerling heeft tijdelijk hulp nodig bij plannen en organiseren van werk.
  • De leerling heeft langer de tijd nodig om zich sterker te voelen in een groep.
  • De leerling kan, na tijdelijke ondersteuning, zijn/haar diploma halen op de Thuisschool.

Leer de TTV kennen!

Leerlingen en ouders kunnen de TTV beter leren kennen op de volgende dagen:

meeloopmiddag: donderdag 23 mei: 13.00-14.30 uur

Voor wie: leerlingen van groep 8 die via hun thuisschool inmiddels zijn aangemeld bij de TTV voor komend schooljaar, maar nog nooit bij de TTV zijn geweest

Wat: je ziet, samen met andere groep 8 -ers die ook bij de TTV zijn aangemeld en er nog niet geweest zijn, hoe de TTV eruit ziet, wie er nu al op school zitten, hoe de lessen werken en je mag alle vragen stellen die je wilt!

Hoe: je moet je opgeven voor de meeloopmiddagdit doe je door een mail te sturen naar Anke Carels, locatieleider van de TTV: a.carels@tilburgsetv.nl

 

kennismakingsmiddag: donderdag 20 juni

Voor wie: alle leerlingen (en ouders) van groep 8 die zijn aangemeld bij de TTV en volgend jaar bij ons gaan starten

Wat: 13.30-15.00 uur – je maakt kennis met je klasgenoten en je mentor (spelletjes, rondleiding,..)

15.00-16.00 uur – alle ouders komen ook en samen hoor je van je mentor hoe de dingen werken bij de TTV (boeken, regels, huiswerk,…)

Hoe: doordat je bij ons bent aangemeld door jouw thuisschool, sta je al ingeschreven voor deze middag. De middag is verplicht – alle kinderen uit groep 8 gaan deze middag verder kennismaken op de school waar ze volgend jaar gaan starten.

Benieuwd naar onze jaarplanning? Bekijk de volledige jaarplanning van de TTV hier

Meer weten over de TTV?
Neem contact op met Anke Carels, locatieleider TTV via a.carels@tilburgsetv.nl.

Locatie en routebeschrijving

Tilburgse TussenVoorziening
Schout Backstraat 37
5037 MJ Tilburg

Bekijk de routebeschrijving via Google Maps

Contact

Heb je vragen over de TTV? Neem dan contact op met Anke Carels via het contactformulier.

Contactformulier