De TTV draait om structuur, persoonlijke aandacht, communicatie en doelgericht werken. De klassen bestaan uit maximaal vijftien leerlingen. Iedere leerling heeft een eigen mentor. Samen starten ze elke schooldag op en sluiten ze elke dag af. Nederlands (taal) en wiskunde (rekenen) krijgen extra aandacht. Daarnaast volgen leerlingen andere vakken, zoals sport, theater, koken en techniek. Er is vakoverstijgende aandacht voor vakken zoals biologie, aardrijkskunde en geschiedenis. Ook zijn er structureel lessen in sociale (gedrags-) en studievaardigheden.
De bedoeling is dat leerlingen na de tijdelijke ondersteuning van maximaal twee jaar in kunnen stromen in het derde jaar van een VMBO (basis-kader)-school.
De aanmeldprocedure
Een leerling meldt zich aan bij de vmbo-school naar keuze, de zogenoemde Thuisschool. Vanaf dat moment heeft de Thuisschool zorgplicht. De Thuisschool stelt, op grond van het contact met de basisschool en het dossier, het ontwikkelingsperspectiefplan (OPP) van de leerling op. In dit plan staat o.a. welke doelen behaald moeten worden bij de TTV om schakelen naar de thuisschool mogelijk te maken. Als de Thuisschool denkt dat tijdelijke ondersteuning nodig is, meldt de Thuisschool met medeweten van de basisschool de leerling aan bij de Tilburgse TussenVoorziening. Basisscholen kunnen leerlingen dus niet direct voor de TTV aanmelden. Dat gebeurt via de toelatingscommissie van de vmbo-school die de leerling heeft gekozen.
Thuisscholen (VMBO basis/kader-scholen) die zijn verbonden aan de TTV: Reeshof College, De Rooi Pannen, Campus 013*, Durendael en Cambreur College. Alleen deze scholen kunnen leerlingen aanmelden bij de TTV. * Campus 013 draait schooljaar 2020-2021 een pilot voor een voorziening op eigen locatie voor 1 klas in leerjaar 1.
Meer weten over de TTV?
Neem contact op met Anke Carels, locatieleider TTV via a.carels@tilburgsetv.nl.